Välkomna till Veron, Dominikanska Republiken

maria-och-barnbarn1

Välkomna till Veron, Dominikanska Republiken. Det här är Maria och hennes barnbarn. De bor tillsammans i ett mycket fattigt område i Veron, som kallas Villa Plywood. Villa Plywood kallas det, därför att majoriteten av husen här är byggda, i just plywood. Barnbarnet bor hos Maria, sedan mamman (Marias dotter) gick bort. Vi talar inte om hur det gick till. Men av andra har jag förstått att hon dog i barnsäng.

ana-trädgård

Det här är Ana. Ana är färdigutbildad lärarinna. För två månader sedan var hennes man med om en bilolycka. Han krockade med en truck, när han körde vespa på väg hem från arbetet. Han bröt diverse ben i kroppen, och läkarna säger att det kommer ta ett år innan han är återställd. Eftersom han inte kan arbeta, har de den senaste månaden inte kunnat betala hyran. Nu flyttar de till ett plåtskjul, bakom Marias här i bakgrunden. På denna lilla bit mark hade de innan olyckan drömmar om att en gång, bygga ett hus. Nu går sparpengarna åt, för att de båda skall kunna klara sig på Anas lön. Ana tjänar 1110 kronor/månaden (7000 dop).

HelenadeBragança-49-640x426

Tillsammans driver dessa två kvinnor en skola. Barnen är alla från Villa Plywood, och till största majoritet oidentifierade barn, eller barn av haitiskt ursprung. Detta betyder att de inte automatiskt får rätt till skolgång i Dominikanska Republiken.

IMG_17302-224x300

Så här ser skolan ut. Det är en byggnad om cirka 15 gånger 10 meter med en liten skolgård utanför. På morgonen fylls de tre klassrummen av 120 barn i åldrarna 4-11. Vid lunch går barnen hem, ger sina skoluniformer till ett syskon, och så fylls klassrummen åter, under eftermiddagen.

HelenadeBragança-18-640x426

För att överleva, tar Maria och Ana ut en månadsavgift om 34 SEK (200 dop) per elev/månad. Ungefär hälften av föräldrarna betalar, åtminstone en del av  avgiften. Resten har inte råd.