Trädgårdsarbetet

Det har gått en månad sedan jorden kom. Vi har fyllt på ett par gånger, fått dålig kvalitet, skickat tillbaka den, fyllt på igen.

traedgaard-vaalgoenhet-dominikanska-republiken

bygger-traedgaard-veron-mars

Nu letar sig tomatplantorna upp ur marken.

foersta-raedisan-together-for-better

De första rädisorna.

bygger-traedgaard-vaelgorenhet

De vita ledningarna är för vattnet som leds till trädgården. Sådana här rör ser man överallt längs vägarna och utanför husen runtomkring i byarna häromkring. Vattenkranarna öppnas på bestämda dagar så att varje hushåll får fylla sina tunnor.

ebba-och-maria1

Vi diskuterar hur vi ska kunna ta bäst vara på vattnet. Det är dåligt tryck i hela Veron, vatten är inte en självklarhet.

bygger-traadgaard

Bananträd. Vi har satt 9 stycken. Om tre månader skall de bära frukt, har vi blivit lovade. Vi får väl se, som man alltid måste säga här.

Ebba-traadgaard-i-Veron

Hoppfull, men medveten om att mycket kan gå fel.

det-brinner-veron

Några barn leker längs gatan och lyckas tända eld i det snustorra gräset utanför fotbollsplanen bakom oss.

ebba-evelyn-veron

Marias barnbarn heter Evelyn. Själv säger hon Edelyn, det är så svårt med v. Edelyn tycker om tomater och sina lila Foppa-tofflor.

ebba-och-evelyn

Jag fyllde just tre år, säger Edelyn. Det är såhär många fingrar, räknar vi tillsammans. En, två, tre.

edelyn-together-for-better

Lila Foppa-tofflor.

Nu måste vi lösa problemet med att hängna in marken. Det är mycket kriminalitet i området och Maria är rädd att folk ska börja stjäla när de får reda på att det finns mat här. Det är mycket ovanligt med frukträdgårdar i Veron eftersom jord är så dyrt, faktum är att Maria tror att detta är den enda.