Vi bygger trädgård åt barnen

För en månad sedan bestämde jag mig för att bygga en fruktträdgård åt barnen. Som det är idag, bakar Maria bröd åt dem och tar med till skolan om morgonen. Som pålägg får de typiskt sätt tomatsås, serverad ur en konservburk. Om det finns möjlighet, får de till det ett glas gelatin. De behöver socker för att orka gå hela dagen på denna måltid, säger hon. Maria säljer detta för 90 öre (5 pesos) till de som fått pengar med sig hemifrån. Vanligtvis är det ungefär hälften av barnen.

jorden

Så här såg det ut när jorden kom. Jord är en lyxvara i denna del av Dominikanska Republiken. Marken som finns häromkring, går inte att odla på. Den är stenig och väldigt näringsfattig. När jorden var på plats ringde jag Rädda Barnen och bad dem om att bidra med något. Jag föreslog att de kunde arrangera en trädgårdsmästarkurs för föräldrarna, då tanken är att föräldrarna skall ansvara för trädgården.

save-the-children-dominican-republic-school

Och vet ni vad? Rädda Barnen kom. Eftersom vi inte hade någon lokal att vara i, fick Ana (lärarinnan) ställa upp med sitt nybyggda hem. Då hon inte har några möbler ännu, gick vi från hus till hus och lånade plaststolar som alla bars dit.

admin-ajax

I det här skjulet bor Ana.

Jag var nervös att ingen skulle komma. Men det blev fullt hus. I tre dagar var det fullt hus.

save-the-children-together-for-better-dominican-republic

Rädda Barnen, Republica Dominica, tillsammans med Maria. I bakgrunden marken som en dag förhoppningsvis skall vara en fruktträdgård.