Vi hängnar in trädgården

Häromdagen köpte vi cement, taggtråd, spik och stolpar för att hängna in trädgården. Det tog fyra timmar, för vi var tvungna att åka till tre olika ställen för att beställa och köpa allt, få fel saker, åka tillbaka, komma på att vi egentligen behövde något annat, och så vidare.
hangnatradgard
Vi har kopplat in sprinklersystemet och köpt en pump för att få bättre vattentryck. Men så var det bara ett litet problem  som vi alla missat – Ana har ingen el i sitt hus.
maria-i-veron

Hur får man en pump att funka utan el? Tills vidare får vi dra allt från Marias skjul som ligger intill. Maria får i sin tur lösa det manuellt, från dag till dag. Ibland är trycket okej utan pump. Ibland regnar här floder och då behövs allt annat än en pump. Vi tar en dag i sänder, så gör man här.

bygger-traedgaard-dominikanska-republiken-640x480
Så här ser det ut när man får vatten till sitt hem. När kranarna öppnas i byn, fyller man en tunna som man har stående utanför sitt hus. När tunnan är full, sätter man ett lock för kranen.

ebba-och-evelyn-och-maria-640x853

Evelyn är en godisbit. Jag tar varje chans att kramas.

Le med tänderna, säger jag till Maria. Jag saknar en framtand, svarar hon. Glöm det.

maria-och-ebba1
Efter en lång dags arbete är nu trädgården inhägnad. Maria känner sig trygg, men jag tänker höja taggtråden något samt sätta ytterligare pålar för att förstärka.

traedgaard-together-for-better-640x480

Det växer.