Vi bygger en mur runt skolan

På sistone har jag tittat en del på Maslows behovstrappa. Faktum är att dessa barn på många sätt befinner sig längst ner, varför trädgårdsprojektet initierades. Som ett steg i processen att försöka skapa en trygg skolmiljö bygger vi nu en mur runt skolgården. Det är mycket trafik utanför, folk som hänger längs gatan, musik från bodegan.

Byggmästare Reynaldo Reyes möter mig på skolgården en tidig morgon för en vecka sedan. Reynaldo är från Haiti, han bor i utkanten av Veron. Kan jag lita på honom, frågar jag min högra hand Pedro. Ja, svarar Pedro, han är kristen. Vi går till samma kyrka.
bygger-mur-runt-skolan

Så här ser jag ut när jag är nervös. Kunde inte le större.

Reynaldo och jag går igenom offerten som han fått göra om tre gånger för att den skulle vara tillräckligt specificerad. Kom ihåg att du bygger för barn, hör jag mig själv säga gång på gång. Allt måste vara av bästa kvalitet.

bygger-mur-dr

Innan jag går vänder jag mig om och hoppas att han inte hör oron i min röst när jag i ett försök att skämta ropar: Du lovar att du inte river stället nu! Men då hade de redan börjat.

bygga-mur-dr

Så gick det en vecka, idag träffade jag åter Reynaldo på skolgården.

dominikanska-republiken-hjaelparbete
Nästa helg målar vi muren igen, säger han. Vi ville bli färdiga tills du skulle komma, så vi målade halva natten. Men när vi var nästan klara började det regna.

skola-dominikanska-republiken-
Nu är jag inbjuden att komma och hälsa på hemma hos Reynaldo till hösten. De brukar samlas många i grannskapet, om söndagarna efter kyrkan. “Du vet att jag är kristen, säger han. Man måste alltid ha gud i sig.”

TACK, Louise Lindell von Scheven, för din donation till denna mur. Barnen kommer få en mycket lugnare miljö att verka i från och med nu.